Yoga

Yoga bevordert balans, flexibiliteit en innerlijke rust.

Bekijk abonnementen

Yin yoga

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yoga les dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang, elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang.

Waarom Yin Yoga?

Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze.

Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een Yang Yoga vorm. Ook kan Yin Yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin Yoga les uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities.

Vinyasa Yoga

Vinyasa betekent letterlijk "dingen in de juiste volgorde zetten" en "verbinding van beweging en ademhaling". Je doet achter elkaar ‘een flow’ aan yogahoudingen op de beweging van je ademhaling. De oefeningen vloeien als het ware in elkaar over. Vinyasa yoga is een actieve vorm van yoga en valt daarom onder yang yoga.

Vinyasa yoga stamt af van Ashtanga yoga. Waar Ashtanga yoga een vaste serie aan yogahoudingen kent en je hier niet van kan afwijken, is vinyasa yoga vrijer en er is meer ruimte voor creativiteit. Er is binnen deze yogastijl geen strikte volgorde die je moet volgen, waardoor de invulling elke keer anders is. De ene keer ligt de focus op je hele lichaam, de andere keer op armbalans en de andere keer weer op achterover buigingen. Maar de focus bij Vinyasa yoga kan ook gebaseerd zijn op het moment van de dag of stand van de zon of de maan.

Wat kan je verwachten

Ga je naar een Vinyasa yogales, verwacht dan een krachtige les waar je je lichaam echt aan het werk zet. Door de verschillende houdingen en de dynamische manier van bewegen, merk je dat je concentratie en focus nodig hebt. Vinyasa yoga versterkt hierdoor zowel je lichaam als je geest.

Deze yogastijl gaat over fysieke kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Maar wat echt centraal staat is de ademhaling. De meeste aanwijzingen die worden gegeven gaan over de ademhaling.

Bij welke beweging je inademt en welke beweging je uitademt. Dit klinkt lastig, maar je yogadocent vertelt precies hoe je ademt en na een tijdje merk je dat dit vanzelf gaat. Gedurende de les zorgt de yogadocent ervoor dat de houdingen zich opbouwen, zodat je goed wordt voorbereid op de zwaardere en moeilijkere houdingen.

Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga? Bij Hatha Yoga houdt je de yogahoudingen langer vast, zonder dat het oncomfortabel wordt. Spanningen verdwijnen hierdoor uit het lichaam, waardoor je tijdens de meditatie ook langer en comfortabeler kunt zitten. Je bent je met deze yogastijl dus ultiem aan het voorbereiden op de meditatie.
Maar Hatha Yoga is meer dan alleen bewegen en de yogahoudingen goed uitvoeren. Want juist de verbinding tussen lichaam en geest is heel belangrijk binnen deze stijl. Ha-Tha betekent zon en maan, welke binnen de yoga gezien worden als tegenstrijdigheden.
De zon staat namelijk voor actie, vurig en mannelijk. De maan staat voor verinnerlijking, kalmerend en vrouwelijk. Binnen Hatha komen de kenmerken van de zon en de maan samen.

Hatha Yoga is kort gezegd de basis van sutra drie en vier binnen de yoga. De sutra's zijn meer dan tweeduizend jaar opgesteld en je kunt ze zien als de gouden regels binnen yoga.

De regels waar je zowel fysiek als mentaal naar leeft. Sutra drie is Asana (lichamelijke beweging) en sutra vier is Pranayama (ademhaling). Het samenbrengen en verbinding creëren tussen lichaam en geest doe je door de yogahoudingen te combineren met ademhalingsoefeningen en technieken. De ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je je bewust bent van je ademhaling en wat deze voor je kan betekenen. Ook leer je hiermee energie te geven, energie te stroomlijnen of juist energie los te laten. Tijdens Hatha Yoga leer je bijvoorbeeld het verschil tussen de buik- en borstademhaling. Ook leer je meer over de niveaus van de adem, hoe je deze beheerst en hoe je hier ook in kan pauzeren. Deze ademhalingsoefeningen en technieken zorgen voor een goede balans tussen onze twee hersenhelften.

Yogalates

Yogalates is een perfecte combinatie van yoga en pilates. De oefeningen combineren de voordelen van de krachttraining van Pilates en de flexibiliteit van yoga in één sessie. Bij pilates werk je vanuit je de samenwerking van rug, buik en bekkenbodem. Een combinatie van kracht en stabiliteit. Bij yoga staat de ademhaling en flexibiliteit centraal. Door de bewuste yogaoefeningen nemen spanning en stress af. De lessen Yogalates lessen brengen je kracht, kunnen helpen bij rugpijn, sterken de buikspieren en verlengen de spieren.

Abonnementen

Heb je interesse om bij ons te komen sporten en wil je weten wat de kosten hier voor zijn? Bekijk dan snel onze abonnementen!

Abonnementen
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then