Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga? Bij Hatha Yoga houdt je de yogahoudingen langer vast, zonder dat het oncomfortabel wordt. Spanningen verdwijnen hierdoor uit het lichaam, waardoor je tijdens de meditatie ook langer en comfortabeler kunt zitten. Je bent je met deze yogastijl dus ultiem aan het voorbereiden op de meditatie.
Maar Hatha Yoga is meer dan alleen bewegen en de yogahoudingen goed uitvoeren. Want juist de verbinding tussen lichaam en geest is heel belangrijk binnen deze stijl. Ha-Tha betekent zon en maan, welke binnen de yoga gezien worden als tegenstrijdigheden.
De zon staat namelijk voor actie, vurig en mannelijk. De maan staat voor verinnerlijking, kalmerend en vrouwelijk. Binnen Hatha komen de kenmerken van de zon en de maan samen.

Hatha Yoga is kort gezegd de basis van sutra drie en vier binnen de yoga. De sutra's zijn meer dan tweeduizend jaar opgesteld en je kunt ze zien als de gouden regels binnen yoga.

De regels waar je zowel fysiek als mentaal naar leeft. Sutra drie is Asana (lichamelijke beweging) en sutra vier is Pranayama (ademhaling).

Ademhalingstechnieken bij Hatha Yoga

Het samenbrengen en verbinding creëren tussen lichaam en geest doe je door de yogahoudingen te combineren met ademhalingsoefeningen en technieken (pranayama). De ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je je bewust bent van je ademhaling en wat deze voor je kan betekenen. Ook leer je hiermee:

  • Energie te geven

  • Energie te stroomlijnen

  • Of juist energie los te laten

Tijdens Hatha Yoga leer je bijvoorbeeld het verschil tussen de buik- en borstademhaling. Ook leer je meer over de niveaus van de adem, hoe je deze beheerst en hoe je hier ook in kan pauzeren. Deze ademhalingsoefeningen en -technieken zorgen voor een goede balans tussen onze twee hersenhelften.

Yin yoga

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yoga les dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang, elastisch en zacht.
De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang.

Ook wie geen topsporter of primaballerina is, heeft baat bij Yin yoga. Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

Yang yoga

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een Yang Yoga vorm. Ook kan Yin Yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin Yoga les uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then